Κίνδυνος άνοιας από τα χάπια για άγχος, ύπνο

2

Labels: , , ,



To παρακάτω άρθρο το παραθέτω γιατί όταν η μητέρα μου βρισκόταν στα αρχικά στάδια διάγνωσης της ασθένειάς της οι γιατροί είχαν εικάσει ότι μπορεί να υπήρχε κάποια συσχέτιση μεταξύ των χαπιών Minitran που έπαιρνε η μητέρα μου για να κοιμηθεί τα βράδυα και της εκδήλωσης της ασθένειας. Ποτέ κανένας δεν μας το επιβεβαίωσε αλλά πάντα σκεφτόμουν ότι η μητέρα μου έκανε χρόνια και αλόγιστη χρήση αυτών των χαπιών και μάλιστα χωρίς να της τα έχει συνταγογραφήσει κάποιος γιατρός. Tα Minitran είναι χάπια ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά. Προσοχή: δεν εννοώ ότι όσοι παίρνουν αυτά τα χάπια κινδυνεύουν αλλά ποτέ δεν πρέπει να παίρνουμε χάπια χωρίς να μας έχουν συνταγογραφηθεί από κάποιο γιατρό και να είναι μέρος μιας θεραπείας. 

Κίνδυνος άνοιας από τα χάπια για άγχος, ύπνο

Όσοι παίρνουν βενζοδιαζεπίνες για να κοιμηθούν το βράδυ ή για να ηρεμήσουν, έχουν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Και προσθέτουν πως ο δυνητικός κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος, ώστε οι γιατροί θα πρέπει να ζυγίζουν προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους πριν τους τα χορηγήσουν.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ποσοστό έως 8% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν πάρει βενζοδιαζεπίνες τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν την αϋπνία ή το άγχος.
Ωστόσο, ολοένα περισσότερες μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες – μεταξύ αυτών αυξημένο κίνδυνο για πτώσεις, προβλήματα μνήμης, κρίσεις πανικού και πρόωρο θάνατο.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), διεξήχθη σε 1.063 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές επί 20 χρόνια.
Οι εθελοντές της μελέτης κατάγονται από την νοτιοδυτική Γαλλία, καθώς οι ερευνητές του Χάρβαρντ συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Μπορντώ για να την πραγματοποιήσουν.
Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας από τους εθελοντές δεν είχε άνοια, ούτε έπαιρνε βενζοδιαζεπίνες.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, οι 253 από αυτούς είχαν εκδηλώσει άνοια. Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, απ’ όσους δεν είχε χρειαστεί να πάρουν βενζοδιαζεπίνες, το 3,2% είχαν παρουσιάσει άνοια.
Απ’ όσους όμως είχαν πάρει τα φάρμακα, άνοια παρουσίασε το 4,8%. Οι ασθενείς αυτοί είχαν πάρει βενζοδιαζεπίνες τουλάχιστον μία φορά και επί τουλάχιστον μία εβδομάδα.
«Δεδομένης της εκτάσεως χορήγησης των βενζοδιαζεπινών και του αριθμού των δυνητικών ανεπιθύμητων ενεργειών, η άνευ διακρίσεων εκτενής χρήση βενζοδιαζεπινών θα πρέπει να αποφεύγεται», καταλήγουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Οι βενζοδιαζεπίνες είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα και δρουν αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται τα χημικά μηνύματα από το ένα κύτταρο του εγκεφάλου στο άλλο, ασκώντας έτσι ηρεμιστική δράση.
Οι επιστήμονες όμως πιστεύουν ότι την ίδια στιγμή επεμβαίνουν σε χημικές ουσίες του εγκεφάλου που λέγονται νευροδιαβιβαστές, και ίσως γι’ αυτό προκαλούν σε κάποιους ασθενείς άνοια.
Τα τελευταία 20 χρόνια, η χορήγησή τους γίνεται με μεγαλύτερη φειδώ, επειδή υπάρχουν φόβοι πως προκαλούν εθισμό στους ασθενείς. Ωστόσο παραμένουν ένα από τα ευρύτερα χορηγούμενα φάρμακα και πολλοί ασθενείς τα παίρνουν επί χρόνια.
Στην οικογένεια των βενζοδιαζεπινών ανήκουν δεκάδες φάρμακα, όπως η βρωμαζεπάμη, η αλπραζολάμη, η αλαζεπάμη, η κλοβαζάμη, η διαζεπάμη, η νιτραζεπάμη, η λοραζεπάμη, η ετιζολάμη κ.λ.π.
«Υπάρχει ενδεχόμενο αυτά τα φάρμακα να είναι στ’ αλήθεια επιβλαβή και, εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της μελέτης μας, θα υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τομπάιας Κουρθ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ και διευθυντής Έρευνας στη Νευροεπιδημιολογία στο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας και στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ.
«Τα φάρμακα αυτά σαφώς παρέχουν οφέλη, αλλά θα πρέπει να χορηγούνται με κατάλληλο τρόπο».
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η λήψη βενζοδιαζεπινών συσχετίζεται με αρνητικές συνέπειες στη νόηση», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ. «Με αυτή τη νέα, μακροχρόνια μελέτη να προστίθεται στα υπάρχοντα στοιχεία, καθίσταται σαφές πόσο σημαντικό είναι να ελέγχεται προσεκτικά ο τρόπος χρήσης των θεραπειών για τα προβλήματα άγχους και ύπνου».
Πέρυσι, μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ έδειξε πως όσοι παίρνουν βενζοδιαζεπίνες διατρέχουν κατά 60% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Σε εκείνη τη μελέτη είχαν συμμετάσχει 1.160 άνδρες, ηλικίας 45 έως 85 ετών, το 9% εκ των οποίων είχαν πάρει βενζοδιαζεπίνες τουλάχιστον μία φορά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Νωρίτερα εφέτος, εξάλλου, επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι τα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η μελέτη τους έδειξε πως ακόμα και οι ασθενείς που έπαιρναν μόλις 4 έως 18 χάπια τον χρόνο είχαν 3,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.
Όσοι, δε, έπαιρναν πάνω από 132 χάπια τον χρόνο, είχαν 5,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.
Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν άνοια, με περισσότερους από έξι στους δέκα από αυτούς να πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ.


Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr

Το σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει Πάρκινσον

0

Labels: ,


Ένα μινι εγκεφαλικό επεισόδιο, επίσης γνωστό ως ‘σιωπηλό επεισόδιο’ μπορεί να προκαλέσει νόσο του Πάρκινσον και αυτό εξηγεί γιατί άνθρωποι που φαίνονται υγιείς μπορεί να εμφανίσουν τη νόσο.
Ερευνητές από το University of Manchester, εξηγούν στο περιοδικό ‘Brain Behavior and Immunity’ ότι το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο έχει συνδεθεί με τη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο σημαντικός αριθμός ανθρώπων εμφανίζουν τρόμο και άλλα συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο για μη εμφανή αίτια. Τα συμπτώματα προκύπτουν ξαφνικά.
Αρκετές καταστάσεις, νόσοι και παθήσεις έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον, από έκθεση σε δονήσεις έως τη σοβαρή γρίπη. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι επιστήμονες συνδέουν τη νόσο Πάρκινσον με το ‘σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο.’
Ένα ‘σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο’ μπορεί να συμβεί χωρίς να το γνωρίζει ο πάσχων. Ένα μινι εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αγγείο στον εγκέφαλο μπλοκάρεται για σύντομη περίοδο.
Αν και τα ‘σιωπηλά εγκεφαλικά επεισόδια’ μπορεί να μην είναι εμφανή μπορούν να έχουν επίδραση διαρκείας. Μπορεί να πεθάνουν οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες στη μέλαινα ουσία, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των κινήσεων.
Ο ερευνητής Dr. Emmanuel Pinteaux, δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε γιατί οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες αρχίζουν να πεθαίνουν στον εγκέφαλο και επομένως γιατί εμφανίζεται η νόσος του Πάρκινσον.
Υπάρχουν εξηγήσεις ότι το οξειδωτικό στρες και η γήρανση είναι υπεύθυνα. Αυτό που ήθελαν να κάνει στην έρευνα ήταν να εξετάσει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μακριά από την περιοχή του εγκεφαλικού επεισοδίου που να μπορούσε να προκαλέσει βλάβη που θα οδηγούσε στη νόσο Πάρκινσον.
Ο Dr. Pinteaux προκάλεσε ελαφρύ εγκεφαλικό σε ποντικούς στο εργαστήριο. Στη συνέχεια εντόπισε τη φλεγμονή και τη βλάβη σε περιοχή του εγκεφάλου, το ραβδωτό σώμα.
Ωστόσο παρατήρησε ότι και άλλη περιοχή του εγκεφάλου, η μέλαινα ουσία παρουσίασε βλάβη. Υπήρξε γρήγορη απώλεια της ουσίας P, χημική ουσία που η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου χρειάζεται για να λειτουργήσει κατάλληλα. Υπήρξε επίσης φλεγμονή στη μέλαινα ουσία.
Νευροεκφύλιση επίσης εντοπίστηκε στη μέλαινα ουσία 6 ημέρες μετά το ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο-είχαν καταστραφεί οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες.
Ο Dr Pinteaux, δήλωσε ότι είναι γνωστό πως η φλεγμονή μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι πολύ βλαπτική για τον εγκέφαλο. Ωστόσο αυτό που δεν κατανοούσαν πλήρως οι επιστήμονες είναι η επίδραση στις περιοχές του εγκέφαλου που βρίσκονται μακριά από τον τόπο του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η ανακάλυψη από την παρούσα έρευνα ότι ένα ‘σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο ‘μπορεί να οδηγήσει σε νόσο του Πάρκινσον δείχνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να εξασφαλίσουμε ότι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν πρόσβαση σε αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν δυνητικά είτε να καθυστερήσουν είτε να σταματήσουν την έναρξη της νόσου Πάρκινσον.
Τα ευρήματα επίσης δείχνουν τη σημασία της διατήρησης υγιεινού τρόπου ζωής. Υπάρχουν ήδη οδηγίες σχετικά με την άσκηση και την υγιεινή διατροφή για να βοηθηθεί η μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και η έρευνα υποδεικνύει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να εφαρμοστεί και στη νόσο Πάρκινσον.
Ο Dr. Pinteaux επιθυμεί νέες δοκιμές σε ασθενείς με σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγές: iatronet.gr via ‘Brain Behavior and Immunity’, iatronet.gr

Αυξημένος κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους νιώθουν μόνοι

0

Labels:


Οι άνθρωποι που αισθάνονται μόνοι τους διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή τους, ακόμα κι αν έχουν φίλους και οικογένεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη διαπροσωπικών σχέσεων αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και νοητικής εκφύλισης, αλλά η παρούσα υποδηλώνει ότι επιζήμιο για τις νοητικές λειτουργίες είναι και το να νιώθει κάποιος μοναξιά, παρότι έχει γύρω του ανθρώπους.
Τα νέα ευρήματα προέρχονται από ολλανδική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.173 εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν είχαν ενδείξεις άνοιας κατά την έναρξή της.
Οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε σειρά εξετάσεων στην αρχή της μελέτης, καθώς και τρία χρόνια αργότερα. Όπως διαπίστωσαν, μεταξύ όσων ζούσαν μόνοι, σχεδόν ένας στους δέκα εκδήλωσε άνοια στο μεσοδιάστημα, ενώ μεταξύ όσων ζούσαν με την οικογένειά τους άνοια παρουσίασε ο ένας στους 20.
Τα ποσοστά της άνοιας ήταν παρόμοια μεταξύ των παντρεμένων και των ανύπαντρων που δήλωσαν ότι επέλεξαν να ζήσουν μόνοι τους.
Αντιθέτως, μεταξύ όσων δήλωσαν πως νιώθουν μοναξιά, άνοια εκδήλωσε το 13,4% έναντι του μόλις 5,7% από εκείνους που δήλωσαν ότι δεν νιώθουν μοναξιά - μία διαφορά της τάξης του 64%.
Όπως αναφέρει η «Επιθεώρηση Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής & Ψυχιατρικής» (JNNP), οι συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν μπορούν να εξηγηθούν με διάφορους τρόπους.
Ο ένας είναι ότι το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελεί ένδειξη νοητικής εκφύλισης, η οποία επηρεάζει τις κοινωνικές δεξιότητες και έτσι οδηγεί στη μοναξιά.
Ο άλλος είναι πως το αίσθημα της μοναξιάς ίσως αποτελεί ένδειξη «ευάλωτης» προσωπικότητας ή έκφραση μιας εγγενούς ευαισθησίας η οποία θέτει ορισμένους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο άνοιας.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας, αποτελώντας περισσότερο από το 60% των κρουσμάτων της. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν Αλτσχάιμερ.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το αίσθημα της μοναξιάς συμβάλλει στον κίνδυνο εκδηλώσεως άνοιας αργότερα στη ζωή», γράφουν ο δρ Τγάλινγκ Γιαν Χολβέρντα, από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο VU στο Άμστερνταμ και οι συνεργάτες του.
«Το ενδιαφέρον είναι πως τον κίνδυνο νοητικής εκφύλισης δεν φαίνεται να αυξάνει η μοναξιά καθ’ εαυτή αλλά το να αισθάνεται κάποιος μόνος του, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εκλαμβανόμενη απουσία κοινωνικών δεσμών είναι αυτή που παίζει ρόλο», προσθέτουν.


Πηγή : iatrika.gr via Web Only, ygeia.tanea.gr