Η Φλοιοβασική Εκφύλιση (Corticobasal Ganglionic Degeneration - CBGD ή απλά CBD) είναι μια σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια η οποία επηρεάζει την κίνηση και τις νοητικές λειτουργίες. Ανήκει στα Παρκινσονικά Σύνδρομα.
Μικρής κλίμακας κλινική δοκιμή μιας νέας μορφής γονιδιακής θεραπείας σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο του Πάρκινσον μπόρεσε να μειώσει τα συμπτώματά τους, δημιουργώντας έτσι ελπίδες για το μέλλον, για μια ασθένεια για την οποία ακόμη δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο άμβλυνση και επιβράδυνση των συμπτωμάτων.
Η μελέτη, που αφορούσε 45 ασθενείς, έγινε από ερευνητές στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet Neurology», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters.
Οι ερευνητές εισήγαγαν ένα νέο γονίδιο στον εγκέφαλο των ασθενών, το οποίο ελέγχει την παραγωγή ενός ενζύμου (GAD), που, με τη σειρά του, ελέγχει το επίπεδο ενός νευροδιαβιβαστή (GABA), μιας χημικής ουσίας που μεταφέρει «μηνύματα» μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων). Η GABA ηρεμεί την υπερδραστηριότητα των νευρώνων και βοηθά στον συντονισμό των κινήσεων, αλλά στους ασθενείς με Πάρκινσον η παραγόμενη ποσότητα αυτής της ουσίας είναι ανεπαρκής, με συνέπεια τα γνωστά συμπτώματα (τρέμουλο, δυσκολία κίνησης, ακαμψία κ.ά.).
Το νέο γονίδιο εισήχθη στον εγκέφαλο από μια μικροσκοπική οπή, απ’ όπου διοχετεύτηκε ένα διάλυμα που περιείχε έναν ιό (AAV2), που λειτούργησε ως «όχημα» για τη μεταφορά του νέου γονιδίου στα εγκεφαλικά κύτταρα, «μολύνοντάς» τα. Ο ιός θεωρείται αβλαβής, καθώς το 80% περίπου του πληθυσμού έχει εκτεθεί σε αυτόν χωρίς προβλήματα μέχρι στιγμής, αν και δεν είναι απολύτως σίγουρο ποια μπορεί να είναι η μακροπρόθεσμη επίδρασή του στον εγκέφαλο.
Η γονιδιακή θεραπεία επέφερε βελτίωση κατά μέσο όρο 23,1% στα συμπτώματα του Πάρκινσον έξι μήνες μετά, έναντι βελτίωσης 12,7% στις περιπτώσεις εικονικής χειρουργικής επέμβασης (ανοίχτηκαν τρύπες στο κρανίο, αλλά δεν εισήχθη διάλυμα με τον ιό και το νέο γονίδιο). Οι ασθενείς ανέχτηκαν ιδιαίτερα καλά τη γονιδιακή θεραπεία, με ήπιες μόνο παρενέργειες, κυρίως ναυτία και πονοκέφαλο, που αντιμετωπίστηκαν πλήρως. Οι ερευνητές, πάντως, δήλωσαν ότι δεν είναι βέβαιοι για πόσο καιρό η θεραπεία θα συνεχίσει να φέρνει αποτελέσματα στον ασθενή, αυξάνοντας το επίπεδο της ουσίας GABA στον εγκέφαλό του.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μια μέρα θα είναι περιττή η καθημερινή θεραπεία των ασθενών με φάρμακα, ενώ δεν αποκλείουν ότι παρόμοιες γονιδιακές θεραπείες μπορεί μελλοντικά να αποδειχτούν αποτελεσματικές και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ.
Ο ελληνικής καταγωγής Νικόλας Μαζαράκης, ειδικός στη γονιδιακή θεραπεία στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η νέα θεραπεία είναι «πολύ ενθαρρυντική», αλλά είπε ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές της, καθώς εδώ και χρόνια υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των γονιδιακών θεραπειών γενικότερα.
Το Πάρκινσον συνήθως εμφανίζεται σε άτομα μετά τα 50 χρόνια τους. Συχνά εκδηλώνεται σε οικογένειες, αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος που παίζουν οι γενετικοί παράγοντες.
Ποιος θα το περιμένε οτι η διάσημη κονσόλα πέρα από τις ατελείωτες ώρες διασκέδασης που προσφέρει σε εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, θα βελτίωνε σημαντικά και την κινητικότητα των ατόμων που πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον. Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα που έγινε αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ και διήρκεσε οχτώ εβδομάδες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι 18 ασθενείς που συμμετείχαν εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στις κινήσεις τους, αλλά και στα επίπεδα ενέργειάς τους, παίζοντας... μποξ, τέννις και bowling στην διάσημη κονσόλα.
Επίσης σημαντικό ήταν το γεγονός ότι τα επίπεδα κατάθλιψής τους μειώθηκαν και η ψυχολογία τους βελτιώθηκε κατά πολύ. Όπως λένε και οι ίδιοι οι ασθενείς, οι δυνατότητες που τους παρείχε το πρωτότυπο αυτό παιχνίδι τους ενθουσίασαν. "Είναι εκπληκτικό! Από την στιγμή που άρχισα να παίζω η φυσική μου κατάσταση και η κίνησή μου βελτιώθηκαν κατά πολύ. Προτού ξεκινήσω δεν μπορούσα καν να χτυπήσω το μπαλάκι του τέννις, τώρα όμως μπορώ και ελέγχω καλύτερα τις κινήσεις μου. Χθες μάλιστα ο εγγονός μου μου πέταξε ένα πορτοκάλι στον αέρα και το έπιασα!", λέει περιχαρής η 50χρονη Τίνα Γουώκερ που διεγνώσθη με Πάρκινσον το 2003.
Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του Wii, οι γιατροί εξετάζουν ακόμα τις επιδράσεις του στην βελτίωση της αερόβιας ικανότητας και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Σε αυτές έρχεται να προστεθεί τώρα και η συνεισφορά του στις αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων. Με την επικαιρότητα και τους γιατρούς να επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα ελέγξουν ή θα ελαττώσουν την επιδείνωση της νόσου του Πάρκινσον, η λύση του Wii φαίνεται περισσότερο διασκεδαστική και, προς το παρόν τουλάχιστον, αποτελεσματική αφού εκτός από τις φυσικές ικανότητες του ατόμου φαίνεται πως βελτιώνει και τις κινητικές. Το πρώτο πράγμα που συνιστούν οι φυσιοθεραπευτές σε κάποιον που μόλις διεγνώσθη με την νόσο είναι να παραμείνει ενεργητικός. Είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς να κινούνται συχνά, αφού οι μύες και οι αρθρώσεις τους τείνουν να "σκληραίνουν". Η καθημερινή άσκηση λοιπόν, θα μπορούσε κάλλιστα να περιορίσει την επιδείνωση της ασθένειας.
"Όλοι εστιάζουν πλέον σε νέα φάρμακα που θα περιορίσουν την νόσο", λέει ο Κήραν Μπριν, Υπεύθυνος έρευνας στο Parkinson Disease Society. "Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε το πόσο σημαντική είναι η βοήθεια των φυσιοθεραπευτών στο να κρατάνε τους ασθενείς δραστήριους. Σε αρκετές περιπτώσεις δυστυχώς, οι γιατροί παραπέμπουν τους πάσχοντες στους φυσιοθεραπευτές όταν είναι ήδη πολύ αργά..." Κανείς δεν λέει ότι η χρήση του Wii είναι θαυματουργή, παρ'όλα αυτά μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ όχι μόνο στην περίπτωση του Πάρκινσον, αλλά και σε άλλες εγκεφαλικές βλάβες.
Πρόσφατα μάλιστα δημιουργήθηκε και μια ιστοσελίδα αποκλειστικά και μόνο για όσους χρησιμοποιούν την κονσόλα σε πρόγράμματα αποκατάστασης από ασθένειες. Πρόκειται για το wiihabilitation.co.uk, το οποίο αριθμεί ήδη 10.000 μοναδικούς επισκέπτες και έχει 80 επισκέψεις ημερησίως. Δημιουργός του site είναι η φυσιοθεραπεύτρια Ρεμπέκα Ρέντμοντ, η οποία έχει συγκεντρώσει όλες τις έρευνες που έχουν να κάνουν με την χρήση του Wii από φυσιοθεραπευτές για την αποκατάσταση ασθενών με διαταραχές προσωπικότητας, εγκεφαλικές κακώσεις, καρδιακά επεισόδια και εμφράγματα.
Και η τεχνολογία των βιντεοπαιχνιδιών δεν σταματάει να εξελίσσεται. Μέσα στον επόμενο χρόνο η Microsoft αναμένεται να κυκλοφορήσει το επαναστατικό Project Natal, που θα δώσει νέο νόημα στον όρο διαδραστικότητα, μιας και θα αναπαράγει πιστά την κίνηση του σώματος του παίχτη στην οθόνη μέσα από μια σειρά πολύπλοκων καμερών, ανοίγοντας νέους δρόμους για την αποκατάσταση ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Η μητέρα μου διαγνώστηκε με Φλοιβασική Εκφύλιση το καλοκαίρι του 2009, σε ηλικία 58 χρονών. Η Φλοιοβασική Εκφύλιση (Corticobasal Ganglionic Degeneration - CBGD ή απλά CBD) είναι μια σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια η οποία επηρεάζει την κίνηση και τις νοητικές λειτουργίες. Ανήκει στα Παρκινσονικά Σύνδρομα.
Έφτιαξα αυτό το μπλογκ για να συγκεντρώσω πληροφορίες για την ασθένεια της και να κρατάω ένα ημερολόγιο της ασθένειας.
Δεν είμαι γιατρός και οι πληροφορίες που περιέχονται εδώ είναι είτε μετάφραση ξένων πηγών, είτε αναδημοσίευση ελληνικών πηγών, ή σκέψεις και σημειώσεις για το πως αντιμετωπίζουμε σαν οικογένεια την ασθένεια της και πως εξελίσσεται.