Καρότα και σπανάκι ίσως βοηθούν τα άτομα με άνοια

0

Labels: ,


Το σπανάκι, τα καρότα, τα βερίκοκα και τα εσπεριδοειδή ενδέχεται να συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της άνοιας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Γερμανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουλμ, μελέτησαν 74 πάσχοντες από ήπια νόσο Αλτσχάιμερ και 158 υγιείς εθελοντές, διαπιστώνοντας πως υπάρχει συσχέτιση της άνοιας με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης στο αίμα.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως όσα τρόφιμα είναι πλούσια στα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, ενδεχομένως μπορούν να αμβλύνουν κάπως τα συμπτώματά της.
Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ηλικία 65 έως 90 ετών και υποβλήθηκαν σε νευροψυχολογικά τεστ, απάντησαν σε ερωτήματα για τον τρόπο ζωής τους και έκαναν εξετάσεις αίματος.
Η ερευνητική ομάδα, υπό την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Γκαμπριέλε Νάγκελ και την καθηγήτρια Νευρολογίας Κριστίν φον Άρνιμ, ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα των δύο αντιοξειδωτικών βιταμινών ήταν σημαντικά χαμηλότερα στους πάσχοντες από ήπιο Αλτσχάιμερ απ’ ό,τι στους υγιείς εθελοντές (ομάδα ελέγχου).
Αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκε διαφορά όσον αφορά τα επίπεδα άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Ε, η λυκοπένη (ή λυκοπένιο) και το συνένζυμο Q10.
Η δρ Νάγκελ δήλωσε πως παρότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα νέα ευρήματα, φαίνεται πως όντως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση της άνοιας.
Η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται από ορισμένες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, αλλά εικάζεται ότι ευνοείται από το οξειδωτικό στρες - μία διεργασία η οποία περιορίζει την αξιοποίηση του οξυγόνου από τον οργανισμό.
Γι’ αυτό και πολλές ερευνητικές ομάδες διερευνούν κατά πόσον η αναχαίτιση του οξειδωτικού στρες με τη βοήθεια αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να μας προστατεύσει από τη νόσο.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Νόσου Αλτσχάιμερ» (JAD).

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr

Πάρκινσον: Ο επαρκής ύπνος βελτιώνει τη μνήμη

0

Labels: , ,


Ο επαρκής νυχτερινός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης σε ανθρώπους με Πάρκινσον, αναφέρει νέα μικρή έρευνα.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 54 ανθρώπους με Πάρκινσον ανακάλυψε ότι είχαν πολύ καλύτερη επίδοση σε τεστ λειτουργικής μνήμης αφού είχαν κοιμηθεί επαρκώς τη νύχτα. Ανακάλυψε επίσης ότι διαταραχές ύπνου όπως η άπνοια μπορούν να βλάψουν τη λειτουργική μνήμη.
Η ενίσχυση της μνήμης συνδέθηκε με την ποσότητα βαθέως ύπνου, δήλωσαν οι ερευνητές από το Emory University στην Ατλάντα.
Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι ο βαθύς ύπνος είναι σημαντικός για την ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων να αναδιοργανώνουν και να δημιουργούν νέους συνδέσμους.
Ο ερευνητής Michael Scullin, δήλωσε ότι ήταν ήδη γνωστό ότι ο ύπνος ωφελεί τη μνήμη, αλλά εδώ μπόρεσαν να αναλύσει τα στοιχεία του ύπνου που χρειάζονται για τη βελτίωση της επίδοσης της μνήμης.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να αντιμετωπίζονται οι διαταραχές ύπνου σε ανθρώπους με Πάρκινσον και υποδεικνύουν ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι πιθανό να βελτιωθεί η λειτουργική μνήμη τους μέσω εκπαίδευσης.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Brain.’
Πηγές: 'Brain', iatronet.gr

Ανακαλύφθηκε άγνωστο έως τώρα «αποχετευτικό» σύστημα καθαρισμού του εγκεφάλου

0

Labels: , ,


Αμερικανοί και Νορβηγοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι τώρα δίκτυο αγγείων-αγωγών, του οποίου η αποκλειστική δουλειά είναι να αποβάλει γρήγορα τις τοξικές και άχρηστες ουσίες από τον εγκέφαλο, μεταξύ των οποίων ένα μεγάλο μέρος από το αμυλοειδές βήτα, ένα πεπτίδιο που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Το εν λόγω «σκιώδες» σύστημα, που περιβάλλει τα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία, φαίνεται να παίζει ανάλογο ρόλο καθαρισμού με αυτόν που επιτελεί το λεμφικό σύστημα στο σώμα.

Στο υπόλοιπο σώμα, εκτός του εγκεφάλου, ένα δίκτυο αγγείων μεταφέρει τη λέμφο, ένα υγρό που απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από το σώμα (νεκρά κύτταρα του αίματος κ.λπ.). Όμως, αντί να διαθέτει λεμφικό σύστημα, ο εγκέφαλος κολυμπά απλώς στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο, όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, με αργό ρυθμό καθαρίζει το νευρικό σύστημα από τις άχρηστες ουσίες και τις μεταφέρει στο αίμα. Τώρα, ανακαλύφθηκε ότι ο εγκέφαλος διαθέτει ένα δεύτερο καθαρά δικό του και πολύ ταχύτερο σύστημα καθαρισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Τζέφρι Ίλιφ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, σύμφωνα με το New Scientist και το Scientific American, δήλωσαν πως «ήταν παράξενο που ένα τόσο σημαντικό και ενεργό όργανο, όσο ο εγκέφαλος, δεν είχε ανακαλυφθεί ότι διαθέτει ένα εξειδικευμένο σύστημα αποβολής άχρηστων ουσιών». Όπως είπε η ερευνήτρια Μάικεν Νέντεργκαρντ, «η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος καθαρίζει τον εαυτό του με πιο οργανωμένο τρόπο και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι είχε κατανοηθεί μέχρι τώρα».

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη φωτίζοντας με ειδικές φθορίζουσες και ραδιενεργές ουσίες το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ζωντανών ποντικιών, στα οποία είχαν ανοιχτεί τρύπες στο κρανίο για να είναι άμεση η παρακολούθηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους. Με πολύ ευαίσθητα διφωτονικά μικροσκόπια, οι ερευνητές παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο τη ροή του υγρού μέσω του εγκεφάλου των πειραματόζωων.

Το «αποχετευτικό» εγκεφαλικό σύστημα (που τελικά «χύνεται» στο κυρίως λεμφικό σύστημα του σώματος) δουλεύει με βάση τις γενικότερες αρχές της υδραυλικής και μένει ανέπαφο μόνο στον ζωντανό εγκέφαλο, ήταν έως τώρα δύσκολο να εντοπιστεί εκτός των ζωντανών οργανισμών. «Είναι ένα υδραυλικό σύστημα. Μόλις το ανοίγεις, σπας τις συνδέσεις του και τότε αυτό δεν είναι πια δυνατό να μελετηθεί. Όμως είμαστε τυχεροί που έχουμε πλέον την τεχνολογία, η οποία μας επιτρέπει να μελετήσουμε ανέπαφο το σύστημα, να το δούμε καθώς αυτό λειτουργεί» δήλωσε η Νέντεργκαρντ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το νέο σύστημα βοηθάται καθοριστικά στη λειτουργία του από τα νευρογλοιακά κύτταρα, που υποστηρίζουν τα κυρίως νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου (τους νευρώνες). Γι' αυτό οι Αμερικανοί επιστήμονες ονόμασαν «γλεμφικό» το νέο σύστημα (συνδυασμός από τις λέξεις «γλοία» και «λεμφικό»).

Όπως είπε ο Ίλιφ, είναι πιθανό ότι η δυσλειτουργία του γλεμφικού συστήματος παίζει σημαντικό ρόλο στο να συσσωρεύεται αμυλοειδές βήτα στον εγκέφαλο, ένα σημείο- κλειδί για την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών νόσων όπως το Αλτσχάιμερ. Τα πειράματα έδειξαν ότι, υπό κανονικές συνθήκες, το «αποχετευτικό» σύστημα αποβάλει από τον εγκέφαλο των ποντικιών πάνω από το 55% της ποσότητας του εν λόγω πεπτιδίου.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη θα έχει θετικές επιπτώσεις μελλοντικά για ποικίλα προβλήματα που αφορούν τον εγκέφαλο, όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, το Χάντιγκτον, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα εγκεφαλικά τραύματα κ.ά.

Πηγή: in.gr

Δοκιμάζουν ένα χάπι για Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον ΚΑΙ σκλήρυνση κατά πλάκας μαζί

0

Labels: , , ,


Ένα χάπι που έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει διαφορετικά εκφυλιστικά νοσήματα του εγκεφάλου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας, άρχισε να δοκιμάζεται σε ανθρώπους.
Το φάρμακο δρα καταστέλλοντας την φλεγμονή που θεωρείται τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνη για πολλά εκφυλιστικά νοσήματα του εγκεφάλου, καθώς και για εκείνα που προκαλούνται από τραυματισμούς στο κεφάλι και εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι δοκιμές του φαρμάκου σε ζώα ήταν ενθαρρυντικές και τώρα δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε ανθρώπους, με πρώτο μέλημα να αξιολογηθεί η ασφάλειά του.
Τα ευρήματα από τα ζώα υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό εναντίον πληθώρας νοσημάτων του εγκεφάλου, μεταξύ των οποίων οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση), η νόσος του κινητικού νευρώνα, η προσθιοκροταφική άνοια και επιπλοκές από τραυματισμούς του εγκεφάλου.
Το φάρμακο ονομάζεται MW151 και το έχουν επινοήσει επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου, οι οποίοι έχουν επινοήσει και ένα δεύτερο ομοειδές, το MW189.
Όπως γράφουν σήμερα στην «Επιθεώρηση Νευροεπιστήμης» (JoN), όπου δημοσιεύουν μία από τις δοκιμές του MW151 σε ποντίκια, τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν την παραγωγή μιας ομάδας βλαβερών μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες.
Αποδιοργάνωση του εγκεφάλου
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τόσο το MW151 όσο και το MW189, αποτελούν έναν εντελώς πρωτότυπο τρόπο αντιμετώπισης των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων του εγκεφάλου.
Και αυτό, διότι έχουν σχεδιαστεί για να σταματούν την φλεγμονή η οποία διαταράσσει την σύνδεση των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους και σκοτώνει τους νευρώνες.
Οι συνδέσεις των εγκεφαλικών κυττάρων αποκαλούνται συνάψεις - και οι προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες τις εμποδίζουν να λειτουργήσουν ομαλά, με τελικό επακόλουθο την αποδιοργάνωση του εγκεφάλου (όπως «χτυπάει» ο σκληρός δίσκος του ηλεκτρονικού υπολογιστή) και τον θάνατο των νευρικών κυττάρων.
«Η εξέλιξη από την ήπια νοητική διαταραχή που συχνά είναι προάγγελος του Αλτσχάιμερ, στην πλήρη νόσο Αλτσχάιμερ θεωρείται πλέον από πολλούς επιστήμονες ως ένδειξη δυσλειτουργίας των νευρικών συνάψεων», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρτιν Βάτερσον, καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας & Βιολογικής Χημείας στο Northwestern.
«Οι νευρικές συνάψεις είναι τα μονοπάτια που επιτρέπουν στα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν το ένα με το άλλο – και όταν χάνεται η επικοινωνία, ο εγκέφαλος αποδιοργανώνεται».
Η μελέτη
Στη μελέτη που παρουσιάζουν σήμερα ο δρ Βάτερσον και οι συνεργάτες του, το φάρμακο κατόρθωσε να αποτρέψει την ανάπτυξη πλήρους μορφής της νόσου Αλτσχάιμερ στα ζώα στα οποία χορηγήθηκε.
Τα ποντίκια ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ μετά τη γέννησή τους.
Οι ερευνητές άρχισαν να τους δίνουν το MW151 τρεις φορές την εβδομάδα από την ηλικία των 6 μηνών (αναλογικά στους ανθρώπους, είναι η ηλικία που αρχίζει να αναπτύσσεται η ήπια νοητική διαταραχή).
Στους 11 μήνες, όταν πια τα ζώα θα έπρεπε να πάσχουν από πλήρες Αλτσχάιμερ, τα επίπεδα των κυτταροκινών στον εγκέφαλο όσων είχαν πάρει το φάρμακο ήταν φυσιολογικά – το ίδιο και οι νευρικές συνάψεις τους.
Αντιθέτως, μια άλλη ομάδα συνομηλίκων τους ζώων στα οποία δεν είχε χορηγηθεί το φάρμακο, είχαν υψηλά επίπεδα κυτταροκινών και διαταραγμένες νευρικές συνάψεις.
Άλλα νοσήματα
Ανάλογοι φλεγμονώδεις μηχανισμοί πιστεύεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο και σε όλα τα άλλα νευροεκφυλιστικά νοσήματα που προαναφέρθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ίδιο φάρμακο θα μπορούσε να αντιμετωπίζει πολλά διαφορετικά νοσήματα.
Όντως, άλλες δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν πως το MW151 μπορεί να ελαττώσει τη σοβαρότητα μιας νόσου παρόμοιας με την σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ σε άλλα πειράματα διαπιστώθηκε ότι μειώνει τις προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες που παράγονται έπειτα από τραυματισμούς του εγκεφάλου.
Το φάρμακο έχει αρχίσει να χορηγείται σε μικρή ομάδα εθελοντών για να ελεγχθεί κατά πόσον είναι ασφαλές για ανθρώπινη χρήση. Τα αποτελέσματα αυτής της κλινικής μελέτης φάσης Ι, όπως αποκαλείται, αναμένονται το προσεχές διάστημα.

Πηγή : iatrika.gr via Web Only, ygeia.tanea.gr

Μηχανισμός προστασίας των εγκεφαλικών κυττάρων δημιουργεί ελπίδες θεραπείας των νόσων Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

0

Labels: , ,

Σε πειραματική φάση η μελέτη

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Ελπιδοφόρα προοπτική για την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον, φαίνεται να προκύπτει από βρετανική έρευνα, η οποία εμπόδισε τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων σε ποντίκια που έπασχαν από είδος άνοιας, την εγκεφαλική νόσο των «prions» (αντίστοιχη της νόσου Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ ή των «τρελών αγελάδων»).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ, μ’ επικεφαλής την Τζιοβάνα Μαλούτσι της Μονάδας Τοξικολογίας, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό Nature και το New Scientist, διευκρίνισαν ότι η τεχνική τους βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, όμως εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα μπορούσε μελλοντικά να εφαρμοστεί με επιτυχία σε μία ευρεία γκάμα εγκεφαλικών νόσων, που ως κοινό παρονομαστή έχουν την καταστροφή των εγκεφαλικών νευρώνων.

Πολλές νευροεκφυλιστικές παθήσεις (νόσοι Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, Χάντιγκτον, Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ κ.α.) προκαλούνται μετά τη συσσώρευση στον εγκέφαλο πρωτεϊνών με ανώμαλη δομή, οι οποίες σχηματίζουν πλάκες, με συνέπεια να καταστρέφουν τα ζωτικά εγκεφαλικά κύτταρα. Όσο αυξάνουν στον εγκέφαλο οι ανώμαλες πρωτεΐνες (prions), τόσο τα κύτταρα αντιδρούν προσπαθώντας να σταματήσουν γενικά την παραγωγή όλων των νέων πρωτεϊνών, κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουν τα κύτταρα όταν δέχονται επίθεση από ιούς, καθώς η καθολική διακοπή της παραγωγής πρωτεϊνών σταματά την εξάπλωση του ιού.

Όμως αυτή η «στρατηγική» τελικά γυρίζει «μπούμερανγκ», καθώς αν συνεχιστεί για καιρό η διακοπή της δημιουργίας νέων πρωτεϊνών γενικά, τότε τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν τελικά, καθώς οι νευρώνες στερούνται εκείνων των «καλών» πρωτεϊνών που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία τους.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τον γονιδιακό «διακόπτη» eIF2alpha-P που θέτει εκτός λειτουργίας το «εργοστάσιο» παραγωγής πρωτεϊνών, έτσι ώστε να μη σταματά η παραγωγή των ωφέλιμων πρωτεϊνών, ακόμα κι αν οι προβληματικές πρωτεΐνες (prions) συνεχίζουν να παράγονται στον εγκέφαλο. Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες εμπόδισαν τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθάνουν, με συνέπεια τα πειραματόζωα να ζήσουν περισσότερο χρόνο.

Οι ερευνητές εκτιμούν -όμως δεν έχουν ακόμα κάνει τις σχετικές δοκιμές- ότι αν η μέθοδός τους «πιάνει» στην περίπτωση των συγκεκριμένων ανώμαλων πρωτεϊνών, τότε θα έχει ανάλογο θετικό αποτέλεσμα και σε άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους, όπου επίσης εμφανίζονται πρωτεΐνες με ανώμαλη μορφολογία.

Όπως επεσήμανε η Δρ Μαλούτσι, αυτή η υπόθεση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στο μέλλον μέσα από νέα πειράματα.

Επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, όπως ο καθηγητής Μοριακής Νευροβιολογίας του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου Ρότζερ Μόρις, χαιρέτισαν τη νέα έρευνα ως «σημαντική εξέλιξη στην κατανόηση του τι καταστρέφει τους νευρώνες».

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύει κανείς ότι αυτή η τεχνική, εκτός από τη νόσο των prions, θα έχει αποτέλεσμα επίσης στη νόσο Αλτσχάιμερ και στις άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις», πρόσθεσε.

Άλλοι όμως ερευνητές, όπως ο Τζον Χάρντι του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, καθώς, όπως είπε, η νέα έρευνα αφορά κατά βάση μόνο τη «νόσο των prions», γι' αυτό «δεν πρέπει να παρουσιάζεται με τρόπο που να δίνει ελπίδες για νέες θεραπείες σε παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ».

Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ η νόσος Πάρκινσον πλήττει κατά μέσο το 1% των ανθρώπων άνω των 60 ετών.

Πηγή health.in.gr, ΑΠΕ

Επαναπροσδιορισμός της κλινικής διάγνωσης της Φλοιοβασικής Εκφύλισης

0

Labels: ,

Το παρακάτω άρθρο είναι από το διμηνιαίο ενημερωτικό email (Καλοκαίρι 2011) του Κέντρου για τη Μνήμη & το Γήρας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCSF Memory & Aging Center). Το κέντρο αυτό ασχολείται ιδιαίτερα με τη Φλοιοβασική Εκφύλιση.

Παραθέτω τα σημαντικά σημεία μετεφρασμένα και το αρχικό άρθρο στα αγγλικά παρακάτω. Μπορείτε επίσης να δείτε και μια εικόνα μαγνητικής τομογραφίας (από το ίδιο άρθρο) όπου φαίνεται ποιές περιοχές του εγκεφάλου επηρεάζει η Φλοιοβασική Εκφύλιση.

"Προς απογοήτευση της νευρολογικής κοινότητας, ανακαλύφθηκε πρόσφατα πως σχεδόν τα 2/3 των ασθενών που είχαν διεγνωσθεί με Φλοιβασική Εκφύλιση (CBD) κατά τη διάρκεια της ζωής τους κατέληξαν μετά θάνατον με την αυτοψία εγκεφάλου να εμφανίζουν πως είχαν τελικά κάποια άλλη πάθηση."

"Μετά από έρευνα λοιπόν ερευνητών του UCSF Μemory and Aging Center σε 58 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί (με κλινική διάγνωση και αποτελέσματα μαγνητικών τομογραφιών) με Φλοιοβασική Εκφύλιση τα αποτελέσματα δείχνουν πως τα συμπτώματα που έδειχναν Φλοιοβασική Εκφύλιση ήταν: σταδιακή αφασία έκφρασης (non-fluent aphasia), απάθεια, έλλειψη αναστολών με προβλήματα κρίσης και προβλήματα με την κίνηση των ποδιών. Το πόρισμα της μαγνητικής τομογραφίας που υποδείκνυε περισσότερο Φλοιοβασική Εκφύλιση ήταν απώλεια ιστού στους εμπρόσθιους (μετωπικούς) λοβούς και στα βασικά γάγγλια και όχι στο βρεγματικό λοβό όπως πιστευόταν παλαιότερα."



UCSF Memory & Aging Center
"Mind Matters" Newsletter
Summer 2011

Seeing the Data with New Eyes
The data suggest that it is time to redefine the clinical diagnosis of corticobasal degeneration

Corticobasal degeneration (CBD) is a progressive neurological disorder first described in 1968 by Rebeiz, Richardson and Kolodny. Yet, only recently has there been a systematic effort to reliably diagnose this condition. Nothing can be more discouraging than to have a loved one misdiagnosed during life. Furthermore, it is now known that CBD is caused by abnormal accumulations of the protein tau and, as disease-specific therapies are emerging, getting the right diagnosis has become critically important.

Much to the disappointment of the neurology community, it was recently discovered that nearly two-thirds of the patients diagnosed with CBD during life turned out to have another condition at autopsy. Surprisingly, many of the patients suspected of suffering from CBD had Alzheimer's disease as the underlying cause for their illness. Even more disturbing, patients who truly suffered from CBD were often misdiagnosed with other conditions during including progressive aphasia, frontotemporal dementia, Parkinson's disease or progressive supranuclear palsy.

To address this problem, UCSF Memory and Aging Center researchers reviewed clinical and MRI data in 58 patients who met current clinical criteria for the diagnosis of CBD or suffered pathological criteria for CBD in order to identify the full spectrum of clinical and anatomical features that defined CBD. The results suggested that the symptoms that best predicted CBD were progressive non-fluent aphasia, apathy, disinhibition with poor judgment or problems with leg movement. The MRI finding most suggestive of CBD was tissue loss in the frontal lobes and basal ganglia, not in the parietal lobe as was previously suspected.

This work will soon be published in the prestigious journal Annals of Neurology. New research criteria for CBD are now being formulated, integrating observations from this study and others. Hopefully, some day soon, patients with CBD will receive the correct diagnosis and appropriate therapies.
MRI analysis shows corticobasal degeneration affects the basal ganglia and the frontal cortex the most.
Μαγνητική τομογραφία που δείχνει πως η Φλοιοβασική Εκφύλιση επηρεάζει κυρίως τα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου και τον μετωπιαίο φλοιό.

Πηγή: http://us1.campaign-archive1.com/?u=d9019380fd1207ff3cec24450&id=742c689de9