Σύμφωνα με δημοσίευμα του Nature Medicine, ερευνητές των Ινστιτούτων Gladstone στο Σαν Φρανσίσκο υποστηρίζουν ότι η σαλσαλάτη, ένα παυσίπονο που ανήκει στην κατηγορία του σαλικυλικού, μπορεί να αναστρέψει τις αλλαγές που προκαλεί στον εγκέφαλο των πειραματόζωων, με μια μορφή άνοιας όμοια με τη νόσο Αλτσχάιμερ, η συσσώρευση της πρωτεΐνης Ταυ.
Τα άτομα με τελικού σταδίου νόσο Αλτσχάιμερ έχουν συσσώρευση πρωτεΐνης Ταυ στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό των χαρακτηριστικών νευροϊνιδιακών συμπλεγμάτων της νόσου.
Πολλές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο προσπαθούν αν αναπτύξουν φαρμακευτικές αγωγές που θα στοχεύουν στην εμπλοκή του σχηματισμού των νευροϊνιδιακών συμπλεγμάτων.
Η Δρ Λι Τζαν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι η σαλσαλάτη μπορεί να αναστρέψει τις χημικές αλλαγές της πρωτεΐνης Ταυ που παίζουν ρόλο στον σχηματισμό των νευροϊνιδιακών συμπλεγμάτων και οι οποίες εν τέλει προκαλούν απώλεια μνήμης και άλλα συμπτώματα της άνοια.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η πρωτεΐνη Ταυ διέρχεται μια χημική αλλαγή, την λεγόμενη ακετυλίωση, η οποία δρα ως «οδηγός» για τη συσσώρευση της Ταυ και την σχετιζόμενη με αυτή τοξικότητα. Πιστεύουν λοιπόν ότι αν εμποδίσουν ή προλάβουν την ακετυλίωση τότε ενδεχομένως αυτό να έχει θετική επίδραση στην εγκεφαλική εκφύλιση που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ.
Εξάλλου, παρατήρησαν ότι η σαλσαλάτη αναστέλλει το έγκεφαλικό ένζυμο p300, που είναι υψηλότερο στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και το οποίο φαίνεται να προκαλεί την ακετυλίωση της πρωτεΐνης Ταυ.
Οι επιστήμονες επαλήθευσαν την θεωρία τους σε ομάδα ποντικιών που υπέφεραν από μια μορφή άνοιας, η οποία επίσης προκαλείται λόγω ακετυλίωσης της πρωτεΐνης Ταυ. Μπλοκάροντας λοιπόν το ένζυμο p300 με σαλσαλάτη, τα πειραματόζωα ανέκτησαν την μνήμη τους, ενώ μειώθηκαν και τα επίπεδα της πρωτεΐνης Ταυ στον εγκέφαλό τους.
«Είναι η πρώτη φορά που ένα ήδη υπάρχον φάρμακο δρα κατά της συσσώρευσης της πρωτεΐνης Ταυ στον εγκέφαλο, αναστρέφοντας την τοξικότητα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η προστατευτική επίδραση της σαλσαλάτης επετεύχθη παρά το γεγονός ότι χορηγήθηκε μετά την απαρχή της νόσου, ένδειξη ότι μπορεί πράγματι να είναι μια ελπιδοφόρος επιστημονική πρόοδος» υπογραμμίζει η Δρ Τζαν.
Πηγή: health.in.gr