Φλοιοβασικό Σύνδρομο και Φλοιοβασική Εκφύλιση

Labels: ,

Διάβαζα πρόσφατα σε ένα CBGD γκρουπ τη διαφορά μεταξύ του Φλοιοβασικού Συνδρόμου και της Φλοιοβασικής Εκφύλισης. Το είχα μεγάλη απορία μέχρι τώρα γιατί αλλού διάβαζα για CBS (Corticobasal Syndrome) και αλλού για CBD (Corticobasal Degeneration) και είχα λίγο μπερδευτεί. Ας ξεμπερδευτούμε λοιπόν:

Το Φλοιοβασικό Σύνδρομο (ή Φλοιοβασική Συνδρομή όπως αναγράφεται και στην διάγνωση της μητέρας μου) είναι η κλινική διάγνωση που γίνεται όταν ο ασθενής είναι ακόμα ζωντανός. Η Φλοιοβασική Εκφύλιση είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι γιατροί όταν μετά το θάνατο του ασθενή επιβεβαιώνουν με τη χρήση της αυτοψίας του εγκεφάλου του την ασθένεια που είχε διεγνωσθεί κλινικά. Μπορεί δηλαδή κάποιος που είχε διεγνωσθεί κλινικά με Φλοιοβασικό Σύνδρομο να φανεί μετά το θάνατό του (με τη βιοψία εγκεφάλου) πως τελικά είχε κάτι άλλο και όχι CBD. Και όπως έχω ξαναγράψει κάπου η ακρίβεια της διάγνωσης της Φλοιοβασικής Εκφύλισης είναι πολύ μικρή και πολλές φορές συγχέεται με την Προϊούσα Υπερπυρηνική Παράλυση (PSP).

Comments (2)

Αντιμετωπίζω το φλοιοβασικο σύνδρομο cbs με το σύζυγό μου (80 ετών ) από το 2014 που έγινε η διάγνωση. Με ιδιαίτερη προσοχή, φροντίδα, φυσικό θεραπείες, λόγο θεραπείες, εργοθεραπείες, δύο νευρολόγους να τον παρακολουθούν κατάφερα να μην είναι τελείως κλινίρης!

Σχετικά με τον σύζυγό μου, υφίσταται στη ζωή. Η εξέλιξη είναι οικτρά. Δεν μιλάει, δεν στέκεται καν στα πόδια του, χρησιμοποιώ γερανάκι αν χρήζει, σίτιση μόνο αλεσμένη τροφή, νερό με πηκτική σκονη, εδώ και δυόμιση χρόνια. Οι φυ σιοθεραπείες δεν σταμάτησαν...
Το περιβάλλον έχει επιρεαστεί, ιδίως εγώ που ανέλαβα την ευθύνη.

Post a Comment