Δικτυακό σεμινάριο για τη Φλοιοβασική Εκφύλιση

Labels: ,

Παρακολούθησα σήμερα το πρωΐ ένα webinar (δικτυακό σεμινάριο) της Δρ. Irene Litvan του Πανεπιστημίου του Λούισβιλ στην Αμερική σχετικά με τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη Φλοιοβασική Εκφύλιση.

Μερικές από τις σημειώσεις μου είναι οι εξής:

Η Φλοιοβασική Εκφύλιση έχει συνήθως χαμηλή διαγνωστική ακρίβεια (25% - 49\8%). Η διάγνωση γίνεται συνήθως στο μέσο της πορείας της αρρώστιας. 4-6% των ασθενών με παρκινσονισμό έχουν τελικά Φλοιοβασική Εκφύλιση.

Η Φλοιοβασική Εκφύλιση είναι συνήθως ένας συνδυασμός γνωστικών προβλημάτων, προβλημάτων στην κίνηση και εγκεφαλικών βλαβών λόγω της συσσώρευσης της πρωτεΐνης τάου.

Συνήθως η Φλοιοβασική Εκφύλιση εμφανίζεται ως φλοιοβασικό σύνδρομο με συμπτώματα κυρίως στη μία μεριά του σώματος (unilateral).

Δεν υπάρχουν διαγνωστικοί βιολογικοί σημειωτές (markers) και η διάγνωση ακόμη βασίζεται σε κλινικά συμπτώματα και επαληθεύεται παθολογικά.

Η Φλοιβασική Εκφύλιση παρουσιάζεται με διάφορες κλινικές εμφανίσεις συμπεριλαμβανομένων του φλοιοβασικού συνδρόμου, της Μετωποκροταφικής Άνοιας (FTD) και της προοδευτικής αφασίας (progressive aphasia).

Το πρόβλημα στους ασθενείς με Φλοιοβασική Εκφύλιση έγκειται στις συσσωρεύσεις της πρωτεΐνης τάου (tau protein) στους νευρώνες και τα γλοία (glia). Η πρωτεΐνη τάου είναι σημαντική για την λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων. Η συσσώρευσή της όμως στην περίπτωση της Φλοιοβασικής Εκφύλισης διαταράσσει τα κύτταρα.

Τι οδηγεί την τάου να αλλάξει στην περίπτωση της Φλοιοβασική Εκφύλισης?
- ? Γενετικοί λόγοι
- ? Μιτοχονδρικές ανωμαλίες / Οξειδωτικές βλάβες
- ? Διατροφικές/Περιβαλλοντικές τοξίνες
- ? Φλεγμονή
- ? Αλληλεπίδραση Γονιδίων/Περιβάλλοντος ή Γονιδίων/Γονιδίων

Η Δρ. Litvan ανέφερε επίσης στο σεμινάριο αυτό για μια διαγνωστική μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση μεταξύ των διαφόρων συνδρόμων. Η μέθοδος είναι το διακρανιακό υπερηχογράφημα (transcranial ultrasound - TCD), ή αλλιώς διακρανιακό ντόπλερ, που στη Θεσσαλονίκη βρήκα ότι γίνεται στον Άγιο Λουκά - πιθανόν και αλλού.

Το ακόλουθο απόσπασμα σχετικά με το διακρανιακό υπερηχογράφημα είναι από την Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Εφαρμογής των Υπερήχων στην Ιατρική και τη Βιολογία και συγκεκριμένα από το κείμενο περίληψης "Ηχοανατομία αγγείων εγκεφάλου και διακρανιακό υπερηχογράφημα (Transcranial Doppler- TCD)":
Το διακρανιακό Doppler (TCD) αποτελεί μια πολύ χρήσιμη μέθοδο για την απευθείας καταγραφή των ενδοκράνιων μεταβολών της αιμοδυναμικής συμπεριφοράς των αγγείων του εγκεφάλου. Στα πλεονεκτήματα του TCD προστίθεται ότι πρόκειται για εξέταση μη επεμβατική, με χαμηλό κόστος, επαναλαμβάνεται όσες φορές χρειάζεται χωρίς κανένα περιορισμό και δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τον ασθενή που εξετάζεται.

Το διακρανιακό υπερηχογράφημα μπορεί έχει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια στο να ξεχωρίζει μεταξύ της ιδιοπαθούς νόσου του Πάρκινσον και των ατυπικών παρκινσονικών συνδρόμων:

Comments (0)

Post a Comment